Kusiņu ģimene pie Valsts prezidenta

Māmiņdiena ir īpašs mirklis, kad samīļot savas mammas, vecmāmiņas, krustmātes. Tomēr dažreiz aiz šīs dienas slēpjas stāsts par to, kā māmiņa līdzsvaro studijas universitātē un ģimenes dzīvi. Savā pieredzē dalās Latvijas Universitātes (LU) Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes (IZPF) pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pirmsskolas skolotājs” LU Madonas filiāles 1. kursa studente LĀSMA REIZNIECE un 2. kursa studente IVETA KUSIŅA.

Iveta Kusiņa pēc vidusskolas savu dzīvi veltījusi bērnu audzināšanai, taču pirms diviem gadiem saņēmusi piedāvājumu strādāt bērnudārzā par asistentu puisītim ar autismu. “Šajā laikā tad arī izlēmu, ka gribu studēt un pieteicos studijām LU Madonas filiālē studiju programmā “Pirmsskolas skolotājs"”, atceras Iveta. Viņas vēlme kļūt par skolotāju bijusi jau kopš bērnības, jo gan viņas mamma ir skolotāja, gan arī vecmamma un vecvectēvs bijuši pedagogi.

“Mūsu ģimenē aug seši bērni – četras meitas un divi dēli, dvīņi. Vīrs ir vislielākais atbalsts bērnu audzināšanā un studiju procesā, taču daudz palīdz arī vecākā meita ar brālīšu pieskatīšanu. Viņa ir otrais cilvēks ģimenē, uz kuru es varu paļauties jebkurā brīdī,” akcentē Iveta. Nelieli atslodzes mirkļi no visas ikdienas esot sestdienās, kad Iveta dodas uz Madonu studēt. Savukārt pēc tam – mierīgi un bez steigas iepirkties. “Ar bērniem man tas neizdodas. Tā ir sava veida relaksācija – restarts,” turpina Iveta.

Apvienot darbu, ģimeni un mācības, reizēm ir pagrūti, tomēr nekas nav neiespējams, ja ir lieliska atbalsta komanda!

Runājot par Mātes dienu, Iveta min, ka viņu ģimenē šo dienu svin ar garšīgām svētku pusdienām un bērnu pašgatavotiem apsveikumiem. Ik gadus katrs bērnu sveiciens Mātes dienā ir bijis īpašs un sirdij tuvs. “Parasti šo dienu cenšamies pavadīt visi kopā. Noskatāmies kādu labu filmu vai aizejam kopīgi pastaigāties uz tuvējo mežu. Katru gadu, Mātes dienā, kopā ar vīru un bērniem dodamies apsveikt savas mammas ar ziedu pušķiem un saldu našķi,” atminas Iveta.

 

Savukārt Lāsma Reizniece studijas uzsākusi, kad jaunākajam dēlam bijis viens gads. Ar studijām Biznesa vadības koledžā neesot pieticis, tādēļ iestājusies LU Madonas filiālē, jo parādījās darba iespējas pirmsskolā. “Nepilna laika studijas Madonā man dod iespēju gan mācīties, gan strādāt,  taču savienot tagadējās studijas ar mājas dzīvi ir grūtāk nekā iepriekšējo studiju laikā, jo bērni ir lielāki un katrs no viņiem vēlas uzmanību,” skaidro Lāsma.

“Esmu trīs bērnu mamma un par katra bērniņa ienākšanu ģimenē ir savs īpašs stāsts,” saka Lāsma. 

Viņas ģimenē Mātes dienu svin, pasniedzot mammai ziedus un torti, vakariņās tiek gatavots cepetis. Kā pati Lāsma stāsta: “Mātes diena kļuvusi aktuālāka tad, kad pati kļuvusi par mammu. Skolas laikā tika gatavoti apsveikumi, ar māsu saplūcām puķes un dāvinājām mammai. Tagad cenšos katru gadu aizvest mammai ziedus. Vēlēšanās radīt kādu noteiktu paradumu Mātes dienā, protams, ir, tomēr pagaidām vēl nav izdevies to realizēt.”

Noslēgumā LU studentes akcentē, ka kļūt pa mammu ir skaists un aizkustinošs brīdis, tomēr tam līdzi nāk arī daudz atbildības un pienākumu. Lāsma un Iveta, kas ir arī mammas, sievas un meitas, novēl visām mammām būt laimīgām un nebaidīties kļūdīties, audzinot bērnus, kā arī nebaidīties sapņot un būt tādiem kā esat! Ģimene ir pats lielākais dārgums, ko dzīve mums ir devusi – sargājiet un novērtējiet to!

Dalīties